Antarktika Kutup Çevresi Akıntısı Hızlanıyor ve Buz Eritiyor

Antarktika Kutup Çevresi Akıntısı ve Küresel Isınma İlişkisi

Antarktika Kutup Çevresi Akıntısı (ACC) olarak bilinen girdabın, yapılan bir çalışmaya göre Buzul Çağı gibi daha soğuk dönemlerde yavaşladığı, ancak küresel ısınma ile birlikte hızlandığı belirlendi. Bu hızlanmanın, binlerce kilometrekarelik buzları eritebileceği ve deniz seviyelerinin yükselmesini hızlandırabileceği uyarısı yapıldı.

Dr. Gisela Winckler’in Yorumu

Araştırmada yer alan jeokimyacı Dr. Gisela Winckler, ACC’nin gezegendeki en güçlü ve en hızlı akıntı olduğunu belirtti. Columbia Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi’nden Dr. Winckler, yeni çalışmanın Antarktika buzunun geri çekilmesinin veya çökmesinin artan ACC akışıyla ilişkili olduğunu gösterdiğini ifade etti.

ACC’ye Yönelik Analizler

Antarktika’nın etrafında saatte yaklaşık 7 km hızla dönen ACC, saniyede yaklaşık 1 milyar metre küp su ile hareket ediyor. Düzinelerce bilim insanı, X-ışınları tekniklerini kullanarak eski derin okyanus çökeltilerini analiz etti. Daha küçük parçacıkların yavaş akıntı zamanlarında daha fazla çöktüğü, daha hızlı ACC akıntıları sırasında ise yalnızca daha büyük parçacıkların okyanus tabanına düşeceği düşünülüyor.

Yıllar süren çalışmaların ardından elde edilen çekirdek örnekleri, ACC hızındaki değişimlerin Dünya iklimindeki bilinen değişimlerle uyumlu olduğunu gösterdi. ACC’nin hızlı akış dönemlerinin, Antarktika’nın buzunun küçüldüğü dönemlerle örtüştüğü kesinleşti.

Dr. Frank Lamy’nin Değerlendirmesi

Araştırmanın başyazarı Dr. Frank Lamy, bu buz kaybının güneye doğru artan ısı aktarımıyla ilişkili olabileceğini belirtti.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Antarktika Kutup Çevresi Akıntısı Hızlanıyor ve Buz Eritiyor için yorumda bulun

    Antarktika Kutup Çevresi Akıntısı Hızlanıyor ve Buz Eritiyor için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Antarktika Kutup Çevresi Akıntısı Hızlanıyor ve Buz Eritiyor için ilk yorumu yapabilirsin.