İtalya’nın Ponza Adası Civarı Solucanın Görme Yeteneği Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor

Vanadis Deniz Solucanının Gizemli Gözleri

İtalya’nın Ponza adası yakınlarında keşfedilen Vanadis deniz solucanının gözleri, türün denizin karanlık derinliklerinde sadece kendi aralarında görülebilen gizli bir dile sahip olabileceği konusunda araştırmacıları şaşırtıyor.

Solucanın Olağanüstü Görüş Yeteneği

Gececil solucanının gözleri o kadar büyük ki insanların gözleri de aynı oranda büyük olsaydı, başımıza ekstra 100 kilogram eklenirdi. Bilim insanları, solucanın gözlerinin fare ya da sıçanlarınkinden daha üstün bir “olağanüstü görüş” sağladığını ve bu sayede küçük nesneleri görebildiğini, denizdeki hareketleri izleyebildiğini belirtiyor.

İlginç Bir Keşif

Kopenhag Üniversitesi’nden Dr. Anders Garm, bu yeteneğin genellikle omurgalılara özgü olduğunu belirterek, “Böylesine gelişmiş ve detaylı bir görüş, eklembacaklılar ve kafadanbacaklılarla birlikte biz omurgalılara özgüdür” diyor. Bu durum, solucanın sinir sisteminin nasıl bu karmaşık işlevleri yerine getirdiği konusunda araştırmacıları şaşırtıyor.

Gözlerin Önemi

Solucanın gözleri dışında şeffaf bir gövdeye sahip olması, gözlerin Vanadis’i avcılarına karşı görünür kıldığını ve bu avantajın diğer risklerden daha ağır bastığını gösteriyor. Araştırmacılar, büyük gözlerin tam olarak ne işe yaradığını anlamaya çalışıyor çünkü solucanlar genellikle gündüzleri saklanıyor ve gözlerin en iyi çalıştığı zaman olan gündüzleri pek kullanmıyorlar.

Gece Aktiviteleri ve Ultraviyole Görme

Solucanların en önemli faaliyetlerinin geceleri gerçekleştiği biliniyor. Bu durumda, geceleri gözlerin önemli bir işlevi olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, solucanların insanlar tarafından görülemeyen ultraviyole ışığı algılayabilecek şekilde gözlerinin evrimleştiği belirlendi. Bu durum, Vanadis’in gece vakti zifiri karanlık denizde biyolüminesan sinyalleri görebileceğini gösteriyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • İtalya’nın Ponza Adası Civarı Solucanın Görme Yeteneği Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor
  1. İtalya’nın Ponza Adası Civarı Solucanın Görme Yeteneği Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor için yorumda bulun

    İtalya’nın Ponza Adası Civarı Solucanın Görme Yeteneği Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak İtalya’nın Ponza Adası Civarı Solucanın Görme Yeteneği Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor için ilk yorumu yapabilirsin.