Dünya’nın 3,7 Milyar Yıl Önceki Manyetik Alanı Modern Durumuyla Neredeyse Aynıymış

Oxford ve MIT Araştırmacıları Antik Kayalarla Büyük Keşif Yaptı

‘Discover Magazine’de yer alan habere göre, Oxford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Ensititüsünden (MIT) araştırmacılar, 3,7 milyar yaşında kayaları kullanarak Dünya’nın bugünkü manyetik alanının 3,7 milyar yıl öncesiyle neredeyse aynı olduğunu keşfetti. Grönland Adası’nın Isua Yeşiltaş Kuşağı’ndan çıkarılan kayalar kullanılarak yapılan titiz çalışmayla araştırmacılar, 3,7 milyar yıl önce manyetik alanın büyüklüğünün 15 mikrotesla olduğunu buldu. Bu büyüklük, modern manyetik alanın büyüklüğünün yarısına eşit. Araştırmacıların bu başarısı, manyetik alanın büyüklüğünü ve yönünü kayıt altına alarak doğal mıknatıs vazifesi gören antik kayalar üzerindeki demir parçacıklar üzerinde çalışılarak elde edildi. Manyetik alan, Dünya’yı kozmik radyasyondan ve güneş rüzgarlarından koruyor. Grönland’ın başkenti Nuuk’un 150 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Isua Yeşiltaş Kuşağı, yerkürenin en yaşlı kayaçlarını içeriyor.

Oxford Üniversitesi’nden Bilimci Claire Nichols’in Yorumu

Oxford Üniversitesi‘nde yer bilimci ve araştırmanın başyazarı Claire Nichols, yaptığı açıklamada, bulguların, Dünya’da yaşam yeni yeni ortaya çıkarken antik manyetik alanın rolünü anlamaya çalışma konusunda önemli bir adım olduğunu belirtti. Nichols, 3,7 milyar yaşında bir kayadan güvenilir bulgular çıkarmanın oldukça zor olduğuna işaret ederek laboratuvarda örnekleri analiz ettiklerinde başlıca manyetik sinyallerin ortaya çıkışını görmenin heyecan verici olduğunu kaydetti. Araştırma, “Journal of Geophysical Research” isimli dergide yayımlandı.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Dünya’nın 3,7 Milyar Yıl Önceki Manyetik Alanı Modern Durumuyla Neredeyse Aynıymış
  1. Dünya’nın 3,7 Milyar Yıl Önceki Manyetik Alanı Modern Durumuyla Neredeyse Aynıymış için yorumda bulun

    Dünya’nın 3,7 Milyar Yıl Önceki Manyetik Alanı Modern Durumuyla Neredeyse Aynıymış için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Dünya’nın 3,7 Milyar Yıl Önceki Manyetik Alanı Modern Durumuyla Neredeyse Aynıymış için ilk yorumu yapabilirsin.