Çin ve Filipinler Arasında Güney Çin Denizi Gerilimi

Çin ve Filipinler Arasında Yaşanan Son Gelişmeler

Çin Dışişleri Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Çın Şiaodong’un Filipinler Dışişleri Müsteşarı Maria Theresa Lazaro ile yaptığı telefon görüşmesinde, İkinci Thomas Sığı’ndaki askeri gemiye yasa dışı ikmal yapıldığı gerekçesiyle Filipinler’i protesto ettiklerini bildirdi.

Gerilimin Arka Planı

23 Mart’ta İkinci Thomas Sığı’nda yaşanan olayda Çin sahil güvenlik gemileri, Filipinler sahil güvenlik gemilerine tazyikli su sıkarak gerilimi tırmandırmıştı. İkinci Thomas Sığı, Güney Çin Denizi’nde Filipinler’in kontrolündeki bir ada olarak biliniyor ve iki ülke arasında ihtilaflı bir bölge konumunda.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Çin, Güney Çin Denizi’nde egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bölgede hak iddia ediyor. Çin’in bölgedeki adalarda üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermesi, ABD ve bölge ülkelerinin tepkisini çekiyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Çin ve Filipinler Arasında Güney Çin Denizi Gerilimi için yorumda bulun

    Çin ve Filipinler Arasında Güney Çin Denizi Gerilimi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Çin ve Filipinler Arasında Güney Çin Denizi Gerilimi için ilk yorumu yapabilirsin.