Bilim İnsanları, Dört Uyku Kategorisi ve Sağlık Riskleri Arasındaki İlişkiyi Açıkladı

Araştırma ve Katılımcılar

ABD’deki Penn State Sağlık ve İnsani Gelişme Koleji’nden bilim insanları, 3.700 katılımcının uyku alışkanlıklarını on yıl boyunca takip etti. Orta Yaş Araştırması’ndan (MIDUS) elde edilen verilerle orta yaşlı katılımcıların uyku düzenlerini incelediler.

Dört Gruba Ayrılma

Analiz sonucunda katılımcıların dört farklı kategoriye ayrıldığı belirlendi: iyi uyuyanlar, hafta sonu uyuyanlar, uykusuzluk çekenler ve kestirenler. İyi uyuyanlar uzun ve tutarlı uyku saatlerine sahipken, hafta sonu uyuyanlar hafta içi ve hafta sonu uyku düzenleri arasında farklılık gösteriyordu.

Uyku Kategorileri ve Sağlık Riskleri

Uykusuzluk çekenlerin kalp hastalığı, diyabet ve depresyon risklerinin iyi uyuyanlara göre yüzde 28 ila 81 daha yüksek olduğu belirlendi. Şekerleme yapanların ise diyabet riskinin yüzde 128 arttığı ve kırılganlık riskinin yüzde 62 arttığı tespit edildi.

Uzmanlar, şekerleme sıklığının artmasıyla diyabet riskinin de artabileceğini vurguluyor. Yetersiz uyku vücudun ve zihninin gereken dinlenmeyi alamamasına neden olabilir ve kronik stresin birçok hastalıkta rol oynadığı bilinmektedir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  • Ana Sayfa
  • Sağlık
  • Bilim İnsanları, Dört Uyku Kategorisi ve Sağlık Riskleri Arasındaki İlişkiyi Açıkladı
  1. Bilim İnsanları, Dört Uyku Kategorisi ve Sağlık Riskleri Arasındaki İlişkiyi Açıkladı için yorumda bulun

    Bilim İnsanları, Dört Uyku Kategorisi ve Sağlık Riskleri Arasındaki İlişkiyi Açıkladı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Bilim İnsanları, Dört Uyku Kategorisi ve Sağlık Riskleri Arasındaki İlişkiyi Açıkladı için ilk yorumu yapabilirsin.