“Sessiz Katil” Atriyal Fibrilasyonun Tehlikeleri Artıyor

Danimarkalı Uzmanlar Atriyal Fibrilasyon Riskinin Arttığını Tespit Etti

Sessiz katil olarak adlandırılan atriyal fibrilasyonun, yetişkinlerin yaklaşık dörtte birini etkileyeceği düşünülüyordu. Ancak milyonlarca yetişkinin sağlık kayıtlarını inceleyen Danimarkalı uzmanlar, riskin daha da arttığını tespit etti.

Atriyal Fibrilasyon Kalp Yetmezliği ve Felç Riskini Artırıyor

Felce yol açabilen atriyal fibrilasyonun kesin nedeni konusunda doktorlar hala şaşkın. Şişmanlığın bir sonucu olarak yüksek tansiyonu olan kişilerde daha yaygın olduğu biliniyor. Aalborg Üniversitesi araştırmacıları her beş kişiden ikisinin kalp yetmezliği yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu ve her beş kişiden birinin de felç geçirmesi beklediğini buldu.

Milyonlarca İnsanın Verileri İncelendi

Araştırmacılar, bu hastalıkla ilgili geçmişi olmayan, 45 yaş üstü 3,5 milyondan fazla Danimarkalının verilerini analiz etti. 23 yıllık bir takip sonucunda 360.000’den fazla katılımcıya atriyal fibrilasyon teşhisi konuldu. 2000-2010 ve 2011-2022 zaman dilimlerindeki oranları karşılaştırdılar ve riskin arttığını gözlemlediler.

Uzmanlar Uyarıyor: Kalp Yetmezliğine Karşı Önlemler Artırılmalı

Araştırmacılar, atriyal fibrilasyonun uzun vadeli sonuçlarının felç riskini artırdığını ve kalp yetmezliğini beraberinde getirdiğini belirtti. British Medical Journal’da yayımlanan araştırma, atriyal fibrilasyonu olan hastalarda kalp yetmezliğini önleme stratejilerinin ve felç riskini azaltacak tedavilere olan ihtiyacı vurguluyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. “Sessiz Katil” Atriyal Fibrilasyonun Tehlikeleri Artıyor için yorumda bulun

    “Sessiz Katil” Atriyal Fibrilasyonun Tehlikeleri Artıyor için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak “Sessiz Katil” Atriyal Fibrilasyonun Tehlikeleri Artıyor için ilk yorumu yapabilirsin.