Nakit Kullanımının Azalması ve Harcamalar Üzerindeki Etkisi

Nakit Kullanımının Azalması ve Psikolojik Etkileri

Hollanda’da gerçekleştirilen bir araştırma, nakit para kullanmanın popülerliğini yitirmiş olabileceğini ancak harcamaları kontrol altına almanın en iyi yolu olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, ödeme yaparken banknot ve madeni para kullanmanın, kart kullanmaya göre yüzde 20 daha fazla psikolojik acıya neden olduğu belirlendi.

Elektronik Ödeme Yöntemlerinin Etkisi

Ekonomik Davranış ve Organizasyon Dergisi’nde yayımlanan çalışmaya göre, temassız ödeme yöntemi kullanıldığında ödeme yapmanın daha hızlı olduğu ve bu durumun insanların daha fazla harcamasına yol açabileceği gözlendi. Araştırmacılar, temassız ödeme yapmanın daha az zarar verdiğini ancak daha fazla harcama yapılmasına neden olduğunu belirttiler.

Elektronik Ödemeler ve Kontrol

Araştırmada, 3.240 kişinin katılımıyla farklı ödeme türlerinin aşırı harcama riskini ve ödeme acısını nasıl etkilediği incelendi. Groningen Üniversitesi’ndeki ekonomistler, nakit ödeme ile banka kartıyla temassız ödeme yapmanın psikolojik acısını karşılaştırdı. Buna göre, nakit ödemenin acısı 7 üzerinden 4,1 iken banka kartıyla temassız ödemenin acısı 3,4 olarak değerlendirildi.

Ödemenin acısı, yoksul insanlar ve aşırı tutumlu bireyler için daha yoğun olabilmektedir. Bu nedenle, politikacıların tüketicilerin elektronik ödeme yöntemlerini aşırı harcama yapmalarını engelleyecek araçlar geliştirmesi önem taşımaktadır. Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı elektronik ödemelerin, nakit ödemelere göre daha az zarar verdiği belirtilmektedir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Nakit Kullanımının Azalması ve Harcamalar Üzerindeki Etkisi için yorumda bulun

    Nakit Kullanımının Azalması ve Harcamalar Üzerindeki Etkisi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Nakit Kullanımının Azalması ve Harcamalar Üzerindeki Etkisi için ilk yorumu yapabilirsin.