Trigliserid Nedir ve Neden Önemlidir?

Trigliseridin Vücut İçin Önemi

Trigliserid, vücutta enerji depolamak için kullanılan yağ molekülleridir. Yiyeceklerden alınan fazla enerjinin depolanmasını ve ihtiyaç duyulduğunda bu enerjiyi serbest bırakarak vücuda enerji sağlar. Ayrıca vücut ısısını dengede tutar, organları korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin beslenmesini sağlar.

Trigliserid Yüksekliğinin Nedenleri ve Tehlikeleri

Trigliserid yüksekliği, yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite azlığı, obezite, metabolik sendrom, diyabet, hipotiroidizm ve genetik faktörler gibi sebeplere bağlı olabilir. Yüksek trigliserid seviyeleri kan damarlarına zarar vererek kalp hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle trigliserid seviyeleri kontrol altında tutulmalıdır.

Trigliserid Seviyelerini Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve alkol tüketimini sınırlamak trigliserid seviyelerini düşürebilir. Omega-3 yağ asitleri, yüksek lifli gıdalar, doymamış yağlar ve kompleks karbonhidratlar içeren besinleri tercih etmek önemlidir. Ayrıca düzenli doktor kontrolü ve gerekirse ilaç tedavisi gerekebilir.

Trigliserid Seviyeleri ve Tehlikeli Değerler

Trigliseridin normal seviyeleri 150 mg/dL’nin altında kabul edilirken, 150-199 mg/dL arasındaki değerler sınırda yüksek, 200-499 mg/dL arasındaki değerler yüksek ve 500 mg/dL üzerindeki değerler ise çok yüksek olarak kabul edilir. Yüksek seviyelerde beslenme düzeni ve ilaç tedavisi gerekebilir.

Önerilen ve Kaçınılması Gereken Besinler

Önerilen besinler: Omega-3 yağ asitleri içeren balıklar, yüksek lifli gıdalar, zeytinyağı, yer fıstığı, fındık, badem, yeşil çay ve turunçgiller. Kaçınılması gereken besinler: Doymuş yağlar, trans yağlar, rafine edilmiş karbonhidratlar, şekerli içecekler ve alkol.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Trigliserid Nedir ve Neden Önemlidir? için yorumda bulun

    Trigliserid Nedir ve Neden Önemlidir? için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Trigliserid Nedir ve Neden Önemlidir? için ilk yorumu yapabilirsin.