Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Karnesi

Yerlileştirme ve Teknoloji Odaklı Hamleler

Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi çerçevesinde yüksek teknoloji alanlarındaki kapasitesinin güçlendirilmesi için 2019-2023 döneminde ithal ürünleri ikame edebilecek ürünlerin geliştirilmesine destek verildi. Yerlileştirme sayısı artarak 129’dan 50’ye yükselen ürün destekleri, 2022’de 60, 2025’te 70 ve 2026’da 80 olarak belirlendi.

Dijital Dönüşüm ve Yol Haritaları

Strateji kapsamında dijital dönüşümleri hızlandırmak amacıyla çeşitli yol haritaları oluşturuldu. “5G ve Ötesi Teknolojiler ile Bağlantılı Yaşam”, “Sanayinin Dijital Dönüşümü”, “Finans ve Ticarette Dijital Dönüşüm” gibi alanlarda yol haritaları belirlenirken, “Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri”, “Mobilite Araç ve Teknolojileri” ile “Ulusal Yapay Zeka Stratejisi” ilan edildi.

İmalat Sanayi ve İhracat Performansı

Sanayinin GSYİH içindeki payı artarak yüzde 18,3’ten yüzde 22,1’e yükseldi. 2022’de 241 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilerek 2030 hedefi aşıldı. Ayrıca, Türkiye’nin unicorn (değerlemesi 1 milyar doları geçen teknoloji girişimi) sayısı 7’ye yükselirken teknoloji tabanlı işlere yapılan yıllık yatırım 1,5 milyar dolara ulaştı.

Model Fabrikalar ve Yeşil Sanayi Projeleri

Strateji kapsamında yer alan model fabrika sayısı 8’e çıkarken, “Yeşil OSB” projesi ve “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” Dünya Bankası finansmanıyla başlatıldı. Bu adımlarla sürdürülebilir ve yeşil endüstrilere odaklanıldı.

Beşeri Sermaye ve Girişimcilik

TEKNOFEST gibi etkinliklerle gençleri bilim ve teknolojiye teşvik eden çalışmalar neticesinde başvuru sayıları arttı. Ayrıca, “Uluslararası Yetenek Transferi Programı” ve diğer teşviklerle beşeri sermaye ve girişimcilik ekosistemi güçlendirildi.

Teknoloji ve İnovasyon Fonu

2020’de kurulan “Teknoloji ve İnovasyon Fonu” ile birlikte girişimcilik ekosistemi desteklendi. TURCORN 100 Programı ve Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi gibi programlar başlatılarak teknoloji tabanlı girişimciliğe odaklanıldı.

Altyapı ve Yapay Zeka Adımları

Yapay Zeka Enstitüsü ve Savunma Sanayii Yapay Zeka Platformunun kurulması, enerji verimliliği stratejileri ve lojistik merkezlerin artışı Türkiye’nin altyapı ve yapay zeka alanındaki atılımlarını gösteriyor.

Bu adımlar, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanındaki hedeflerine ulaşması ve uluslararası rekabette güçlü konumunu koruması için önemli bir temel oluşturuyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Karnesi için yorumda bulun

    Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Karnesi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Karnesi için ilk yorumu yapabilirsin.