Yunusların Kayganlık Sırrıyla Gemiler Yeni Bir Teknolojiye Kavuşuyor

Yunuslardan İlham Alan Yeni Teknoloji: Biyonik Deri

Yunuslar, derilerinde ürettikleri mukus sayesinde su akışının kinetik enerjisini en aza indirerek kayganlık sağlarlar. Aynı zamanda yüksek hızda ilerlerken, ince bir türbülans tabakası oluşturarak sudaki sürtünmeyi minimuma indirirler. Bu mekanizma, gemilerde kullanılmak üzere benzer bir teknolojinin geliştirilmesine ilham verdi.

Verimlilikte Devrim: Biyonik Deri Kaplı Pervaneler

Çin’deki NIMTE ve COSCO Shipping Energy Transportation işbirliğiyle geliştirilen biyonik deri, gemi pervanelerinde kullanılarak suyla pervane arasındaki kesme kuvvetini azaltır. Bu sayede pervane daha az enerji tüketerek çalışır ve %2’ye varan yakıt tasarrufu sağlar.

Çevre Dostu Teknoloji ve Ekonomik Faydalar

Biyonik deri kaplı pervaneler, tek bir geminin yıllık karbondioksit salımını 900 ton azaltabilir. Ayrıca, pervanelerin biyonik deriyle kaplanmasıyla yılda 140 bin dolara varan tasarruf sağlanabilir. NIMTE ve COSCO, 100’den fazla ham petrol gemisinin pervanelerini biyonik deriyle kaplayarak ekonomik ve çevresel faydaları artırmayı hedefliyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Yunusların Kayganlık Sırrıyla Gemiler Yeni Bir Teknolojiye Kavuşuyor için yorumda bulun

    Yunusların Kayganlık Sırrıyla Gemiler Yeni Bir Teknolojiye Kavuşuyor için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Yunusların Kayganlık Sırrıyla Gemiler Yeni Bir Teknolojiye Kavuşuyor için ilk yorumu yapabilirsin.