Türkiye’de öğrenci kariyer gelişimini en etkin destekleyen üniversite, Ege Üniversitesi oldu

Rektör Prof. Dr. Budak, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı

EÜ “Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite” ödülünü alan ilk ve tek üniversite oldu

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hayata geçirilen dijital hizmet noktası “E-insan” lansman toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen törende Ege Üniversitesine “Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite” ödülü verildi. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Rektör Prof. Dr. Budak, “Cumhurbaşkanlığımızın, öğrencilerin kariyer gelişimine destek vizyonu kapsamındaki çalışmalarımızla bu ödülü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan ilk ve tek üniversite olmanın gururunu yaşıyoruz. Üniversitemizin her zaman yanında olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a, İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’a, paydaşlarımıza, öğrencilerimize ve başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “e-İnsan Programı”na katılarak bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye artık gelişmiş ülkeler programı arasında yerini aldı. Türkiye, dijitalleşme sürecinde 900’den fazla kurumunun 6 bin 800’den fazla hizmetiyle 61 milyon kullanıcı sayısına ulaşan e-Devlet Kapısı uygulamasıyla dünyada ilk sıralara yerleşmiştir. Her alanda cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamını 5’e, 10’a katlayan benzer atılımları saymak mümkündür. Gelişen, büyüyen, modernleşen Türkiye’de, diğer alanlarda olduğu gibi özel sektörü ve kamu kesimiyle çalışma hayatı da büyük değişime uğramıştır. Ülkemizde kamu, diğer hususlarda olduğu gibi insan kaynakları yönetiminde de lokomotiftir, modeldir, belirleyici role sahiptir. Bu anlayışla yeni yönetim sistemimizi tasarlarken doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı bir insan kaynakları ofisi kuralım dedik ve kurduk. Amacımız bu yapının öncülüğünde hem kamunun hem de genel olarak ülkenin insan kaynağı projeksiyonunu ve yönlendirmesini yapmaktır. Birleşmiş Milletler kalkınma hedefleriyle de uyumlu şekilde yürüttüğümüz çalışmalarımızda fırsat eşitliği, şeffaflık, hesap verebilirlik, yenilikçilik ve liyakat gibi değerleri esas alan bir insan kaynağı kültürü oluşturmanın peşindeyiz. Şu anda bunu kovalıyoruz. İnsan Kaynakları Ofisi’miz tarafından bu amaçla geliştirilerek uygulamaya konulan sistemlerin tamamı da yerli ve milli olarak hazırlanmıştır. Atılan her adımda gençlerimizin ve çalışanlarımızın umutlarını güçlendirecek, özgüvenlerini yükseltecek, becerilerini ve yetkinliklerini artıracak, devletimizi ve özel sektörümüzü başarıdan başarıya taşıyacak bir yetenek yönetim modelinin inşasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlmi ve bu tür projeleri biz kendimize değil tüm insanlığa has olarak düşünüyoruz.81 ile üniversite yapmaya başladığımızda ‘ne gerek var’ diye eleştirenler vardı. Şimdi kimsenin söyleyecek sözü kalmadı. Biz ilmi tahsil etmek için hocalarımızı seferber ettik. Gençliğimiz çok daha özgüvenle yetişme sürecine başladı. Şu anda 208 tane üniversitemiz var. İlmin ulaşamadığı yer bırakmadık. Türkiye artık iyi eğitimli evlatlarının yurt dışına gittiği değil, yurt dışındakileri ülkesine çeken bir cazibe merkezi olmuştur” dedi.

Ulusal Staj Programı’nın 2023 yılı başvurularını açtıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özel sektör de 150 bin öğrenciye staj imkânı vererek toplamda bu sayıyı 300 bine çıkarmamıza destek olacak. Ulusal Staj Programı’nın 2023 yılı başvurularını bugün itibarıyla açıyoruz. Ayrıca, yaz stajları için ödediğimiz asgari ücretin yüzde 30’una tekabül eden rakamı, 2023’ten itibaren asgari ücret seviyesine yükseltiyoruz. İlave olarak staj sonrası öğrencilerimizin yarı zamanlı çalışmaya devam edebilmelerini temin amacıyla geliştirdiğimiz yetenek yönetim modelini de yaygınlaştırıyoruz. Hem kamu hem özel sektör tarafının uzun zamandır beklediğini bildiğimiz Türkiye’nin insan kaynakları envanterinin hazırlıklarını tamamladık” dedi.

“Fırsat eşitliği ilkesini yaygınlaştırıyoruz”

Eğitim, staj ve iş gibi imkânları fırsat eşitliği çerçevesinde tüm vatandaşlara sunmayı hedeflediklerini belirten Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, “Sayın Cumhurbaşkanımızın insanı merkeze alan vizyonu doğrultusunda fırsat eşitliği ilkesini yaygınlaştırarak ilköğretimden yükseköğretime kadar tarihimizin en yüksek okullaşma oranına sahibiz. Ülkemizin sürdürülebilir bir büyüme sergiliyor olmasının, üretim ve istihdamdaki artışın temelinde gençlerin eğitime ulaşabilmesi için yapılan yatırımların etkisini açıkça görüyoruz” diye konuştu.

Doç. Dr. Atay, “İnsan Kaynakları Ofisi olarak tüm çalışmalarımızda bilimsel yaklaşımı benimsemenin yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcilerinin de görüşlerini almayı bir öncelik olarak benimsedik. Her bir kurumumuzda modern insan kaynakları yönetimi kültürünü geliştirecek kapasiteye ulaştık. Modern dijital araçlarla mükerrerliğin önüne geçerek kamu kaynakların israfının önüne geçtik” dedi.

Öğrencilerin kariyerlerini en verimli şekilde desteklemek adına üniversite bünyesinde Kariyer Merkezi Koordinatörlüğü kurduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Öğrencilerimizin kariyerlerinin gelişimini izlemek, onları doğru yönlendirebilmek ve ihtiyaç duydukları profesyonel desteği vermek amacıyla sürekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizde en fazla kariyer etkinliği yapan üniversite konumundayız. Ödülü almamızda büyük etkisi olan Ulusal Staj Programı kapsamında bin 139 öğrencimiz, bakanlıklarımız başta olmak üzere çeşitli yerlerde stajını tamamladılar. İşveren pozisyonunda gönderdiğimiz teklifler sayesinde, Üniversitemizden ve diğer üniversitelerden 62 öğrenci, Üniversitemizin çeşitli birimlerinde stajlarını yaptılar. Ödül kriterlerinde öğrencilerinin Kariye Planlama Dersi alma oranı, Ulusal Staj Programına başvuran öğrenci oranı, Ulusal Staj Programı ile staj yapan öğrenci oranı ve Yetenek Kapısı platformuna kayıtlı öğrenci oranı ele alındığını düşünürsek bu ödülü hak ettiğimizi söyleyebilirim” diye konuştu.

“Avrupa’nın en büyük kariyer fuarına imza attık”

Yıl içerisinde Avrupa’nın en büyük kariyer fuarı olan EGEKAF’a ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Prof. Dr. Budak, “ Yetenek Kapısı üzerinden 60 bin öğrencinin kayıt yaptırdığı fuara; 189’u kamu, 341’i özel olmak üzere toplamda 530 firma katılım sağladı. 100 binin üzerinde ziyaretçinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Ege Kariyer Fuarı, Avrupa’nın en büyük kariyer fuarı olarak büyük yankı uyandırdı. Bununla birlikte Yetenek Kapısı sistemine kayıtlı firma sayımızı bin 592’ye çıkardık. Sistemde kayıtlı 53 bin 214 öğrencimiz bulunuyor. Üniversitemizin öğrenci odaklılık hedefi doğrultusunda tüm akademik birimlerimizin temsilci öğretim üyelerinden oluşan ‘Kariyer Temsilcisi’ akademik grubumuzu ve öğrencilerimizden oluşan ‘Kariyer Elçisi’ öğrenci grubumuzu oluşturduk. Düzenli aralıklarla yaptığımız toplantılarımız ve etkin iletişimimiz sayesinde, yıl boyunca tüm akademik birimlerimizin, sektör temsilcilerini öğrencileriyle buluşturmak suretiyle kariyer ve mezun etkinlikleri gerçekleştirmelerini sağladık. Pandemi sürecinde, her hafta gerçekleştirdiğimiz toplantılarla öğrencilerimizle bir araya gelerek uzaktan eğitim sürecinde de iletişimimizi aynı yoğunlukta devam ettirdik. Bu yoğun çalışmalarımızın sonucunda da bu ödüle layık görüldük. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a, İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’a ve başarıda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“Öğrenci odaklı uygulamalarımızla yükseköğretime öncülük ediyoruz”

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklı vizyoner uygulamalar ve nitelikli projelerle Türk yükseköğretimine örnek olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite araştırma üniversitemizin, son 5 yılda çağın gereksinimlerine uygun akademik çeşitliliği ve güçlü teknolojik altyapısı ile dev bir bilim üssü haline geldiğini ifade etmek istiyorum. Küresel ölçekte araştırma yapan ve bilimsel bilgi üreten araştırma üniversitemiz; uluslararasılaşma, dijitalleşme, eğitim öğretim, araştırma geliştirme, yönetim sistemleri ve topluma katkı alanlarındaki öncü uygulamaları ile köklü tarihine yaraşır yeni başarı hikâyeleri yazdı. Benimsediğimiz öğrenci odaklı eğitim felsefesi doğrultusunda öncü pek çok uygulamayı hayata geçirdik. Öğrencilerin yönetim süreçlerine aktif katılımını sağlamak adına Öğrenci Senatosunu ve Öğrenci Dekanlığını kurduk. Öğrenci Danışmanlık Sistemi, Öncelikli Randevu Sistemi, Turkuaz Masa Çözüm Merkezi ve Canlı Destek Hattı, Mezun Kart Uygulaması, Uzaktan Eğitim Merkezinin güçlendirilmesi, Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğü ve Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezinin kurulması gibi pek çok ilki hizmete sunduk. Ek Gelişim Etkinlikleri Karnesi (Ege Plus) ile öğrencilerin eğitim dışındaki faaliyetlerini belgelendirmelerini sağladık. Tüm bu uygulamalarla, öğrencilerden tam not alarak üniversiteyi öğrenci memnuniyetinde A Plus kategorisine çıkardık” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Türkiye’de öğrenci kariyer gelişimini en etkin destekleyen üniversite, Ege Üniversitesi oldu
  1. Türkiye’de öğrenci kariyer gelişimini en etkin destekleyen üniversite, Ege Üniversitesi oldu için yorumda bulun

    Türkiye’de öğrenci kariyer gelişimini en etkin destekleyen üniversite, Ege Üniversitesi oldu için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Türkiye’de öğrenci kariyer gelişimini en etkin destekleyen üniversite, Ege Üniversitesi oldu için ilk yorumu yapabilirsin.