HPV ve Rahim Ağzı Kanseri
HPV’nin neden olduğu rahim ağzı kanseri, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, ülkemizde HPV kaynaklı rahim ağzı kanserlerinde artış olduğunu belirtiyor.
Önemli Noktalar
Geç Kalındığında Tedavisi Mümkün Değil: HPV ve buna bağlı kanserlere karşı farkındalık oluşturulması gerekiyor. Aşılamanın önemi ve rahim ağzı kanserinin riskleri kamu spotlarıyla vurgulanmalıdır. Aşı karşıtları ise yanılmaktadır. Kanser önleme konusunda farkındalık yaratılmalıdır.
HPV’nin Bulaşma Yolları
Seksüel Yolla Bulaşır: Havuz, tuvalet gibi ortak kullanım alanlarından bulaş riski düşüktür. HPV’nin yüzde 99’u cinsel yolla bulaşır. Cinsel ilişki ne kadar erken yaşta ve partner sayısı ne kadar fazla olursa virüse yakalanma riski artar.
Korunma Yolları
1. Aşı: HPV aşısı önemlidir.
2. Smear Testi: Erken teşhis için smear testi yapılmalıdır.
3. Farkındalık: Halk bilinçlendirilmeli, farkındalık oluşturulmalıdır.
Aşılama ve Kontroller
HPV aşısı ömür boyu koruyuculuk sağlar ve düzenli kontroller gereklidir. Aşı 9-11 yaşlarındaki çocuklara yapılmalıdır. 65 yaşına kadar taramalar yapılmalıdır. Aşı, smear testi ve bilinçlendirme korunmanın temel taşlarıdır.
Erkeklerin Aşılama Önemi
Erkekler de Aşılanmalı: Erkekler virüsü taşıyarak bulaştırabilir. Baş-boyun, anal, vulva, vajina ve penis kanserleri de HPV ile ilişkilidir. Bu nedenle erkeklerin de aşılanması önemlidir.
Prof. Dr. Orhan Ünal: “HPV ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler” için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Prof. Dr. Orhan Ünal: “HPV ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler” için ilk yorumu yapabilirsin.