Mevsim geçişlerinde sık görülen enfeksiyonlara karşı Gıda güvenliği ve hijyen kurallarına dikkat ederek önleminizi alın

Muratbey, halk sağlığına verdiği önem doğrultusunda 16 Ekim Dünya Gıda Günü öncesinde besin güvenliği, hijyen kuralları ve çok hassas bir süt ürünü olan peynirin saklanma koşullarıyla ilgili tüketicilere uyarılarda bulunuyor.

Muratbey bir yandan “devamlı inovasyon” vizyonuyla halk sağlığına katkı sunan, eşsiz ürünler ortaya koyarken diğer taraftan da sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek için güvenli adımlar atıyor. 16 Ekim Dünya Gıda Günü öncesinde tüketicilere uyarılarda bulunan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Su ve besin hijyeninin yeterince sağlanamaması, hijyen koşullarına uyulmadan hazırlanan yiyecekler, uygun olmayan pişirme ve saklama koşulları, enfeksiyon riskini özellikle de akut bağırsak enfeksiyonu riskini beraberinde getiriyor. Akut bağırsak enfeksiyonu; kirli eller, hijyen koşullarına uyulmadan hazırlanmış, saklanmış ya da kirli suyla temas etmiş besinlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkabiliyor” şeklinde konuştu.

Bağışıklık için en önemli konu: Hijyen

Prof. Garipağaoğlu, “Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarına yakalanmak kolaylaşıyor. Sık rastlanan bağırsak enfeksiyonlarının önlenebilmesi için el hijyenine dikkat edilmesi, içme sularının ve yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan suların temizliğinden emin olunması, hijyenik açıdan güvenli besinlerin tüketilmesi, kokusundan ve görüntüsünden şüphe duyulan besinlerden uzak durulması, özellikle hastalık yapıcı mikroorganizmaların kolayca üreyebildiği süt, peynir, dondurma, yumurta, et, tavuk, balık gibi besinleri tüketirken dikkatli olunması önemlidir. Buzdolabı besinlerin güvenli saklanması için önemli bir ev eşyasıdır. Ancak buzdolabında tutulan yiyecek ve içeceklerde de özenli olunması gerekir. Örneğin herhangi bir ürün buzdolabına açık bir şekilde konmaz. Başta çok hassas olan süt ve süt ürünleri olmak üzere hemen tüm besinler buzdolabında kapalı halde tutulur. Üzerinde toprak kalıntısı bulunan yeşil sebzeler, buzdolaplarına birçok zararlı bakteriyi de beraberinde taşır” dedi.

Peyniri doğru saklama kuralları

Ortam şartlarından kolay etkilenen besinlerden biri olan peynirin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için hijyen ve saklama koşullarının önemine vurgu yapan Prof. Garipağaoğlu, peyniri güvenli saklamanın kurallarını şöyle sıraladı; “İlk adım, satın almada başlıyor. Peynirin marketlerde mutlaka buzdolabında ya da soğutucuda olması, buzdolabı sıcaklığının +2 ile +4 derece arasında olduğunun kontrol edilmesi, soğutucu dışında sergilenen ürünlerin alınmaması, peynirin alışverişin sonuna doğru alınması, soğuk zincirin kırılmaması, mümkünse ambalajı açıldıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilecek miktarda alınması önemlidir. Satın alınan peynirin doğru saklanması ve tüketimi açısından etiket bilgisinin okunması, eve gelir gelmez hemen buzdolabına konması, dışarda tutulmaması, ışıksız ortamda saklanması ve oda sıcaklığında bekletilmemesi, tüketilmeden hemen önce dolaptan çıkarılması, tüketim sonrası kalan peynirin tezgâhta ya da ortalıkta bırakılmaması, kendi orijinal ambalajına değil, ayrı ve kapalı bir kaba konularak hemen soğutucuya kaldırılması gerekir. Dış ortamla temasını en aza indirebilmek ve bozulma riskini azaltabilmek için peynirin dilimlenmeden saklanması önerilir. Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan Sürmeli, Burgu, Topi, Misto gibi peynirlerin kendi salamura suyunun içinde tutulması, suyu azaldığında, içme suyu eklenerek peynirin havayla temasının kesilmesi gerekir”.

Tüketicilerin sağlıklı beslenme konusunda daha bilinçli tercihler yapabilmesi için yenilikçi projeler geliştiren Muratbey, “Doğru beslenmek için doğru bilgi edinmek gerekir” diyerek “Doğru Beslen Mutlu Yaşa” projesini de hayata geçirdi. Proje kapsamında anne çocuk beslenmesi, bağışıklık, obezite gibi pek çok farklı konuda Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu tarafından verilen faydalı içeriklere Muratbey youtube hesabından ulaşabilirsiniz:

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  • Ana Sayfa
  • Sağlık
  • Mevsim geçişlerinde sık görülen enfeksiyonlara karşı Gıda güvenliği ve hijyen kurallarına dikkat ederek önleminizi alın
  1. Mevsim geçişlerinde sık görülen enfeksiyonlara karşı Gıda güvenliği ve hijyen kurallarına dikkat ederek önleminizi alın için yorumda bulun

    Mevsim geçişlerinde sık görülen enfeksiyonlara karşı Gıda güvenliği ve hijyen kurallarına dikkat ederek önleminizi alın için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Mevsim geçişlerinde sık görülen enfeksiyonlara karşı Gıda güvenliği ve hijyen kurallarına dikkat ederek önleminizi alın için ilk yorumu yapabilirsin.