İZKİTAP’a İzmirlilerden yoğun ilgi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve SNS Fuarcılık tarafından fuarizmir’de düzenlenen İzmir’in yeni kitap fuarı İZKİTAP imza günleri, etkinlikler ve söyleşilerle devam ediyor. 10 gün boyunca açık olacak fuara, ilk iki günde her yaş grubundan 10 binlerce İzmirli büyük ilgi gösterdi.

İZKİTAP – İzmir Kitap Fuarı, geçtiğimiz Cuma günü kapılarını ziyaretçilerine açtı. İlk iki günde; çocuğu genci, öğrencisi yetişkini 10 binlerce İzmirli İZKİTAP’ı ziyaret etti. İZELMAN A.Ş. ve Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) desteğiyle yazar ve yayıncıları kitapseverlerle bir araya getiren ve 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyarete açık olan fuara gelen ziyaretçiler, hem 250’ye yakın yayınevi, kurum ve sivil toplum kuruluşu standını gezdi hem de düzenlenen söyleşilere katıldı. İZKİTAP Fuarı, ikinci gününde de birbirinden önemli konukları ağırladı. Fuara katılan yazar ve gazeteciler, yaptıkları söyleşi ve kitap imza etkinlikleri ile İzmirlilerden büyük ilgi gördü.

Nedim Gürsel 55 yıllık edebiyat yolculuğunu anlattı

Fuarın onur konuğu Sorbonne Üniversitesi’nde Türk edebiyatı dersleri veren yazar ve akademisyen Nedim Gürsel, Engin Topuz moderatörlüğündeki söyleşide ziyaretçilerle buluştu. Nedim Gürsel hem 55 yıllık edebiyat yolculuğunu hem de ilk kez İZKİTAP’ta okuyucuyla buluşan ve Kafka’dan Camus’ye, Dostoyevski’den Tolstoy’a, Sadık Hidayet’ten Borges’e, Samuel Beckett’ten Anadolu erenlerine, Yunan mitolojisinden kutsal kitaplara kadar, kimi zaman kendi deneyimlerinden de yola çıkarak ölümün izini sürdüğü son kitabı “Memento Mori – Ölüm Aklımdasın”ı anlattı.

Çocukluktan yetişkinliğe, eğitim hayatından işine kadar hayatındaki yolculukların edebiyat yolculuğuna da yansıdığını belirterek, “16 yaşımda Galatasaray Lisesi’nde okurken ilk öyküm Yolculuk Vedat Günyol vasıtasıyla Yeni Ufuklar’da yayımlandı. İlk öyküden bu yana 55. yıl edebiyatta. Bu öyküde İstanbul’a geliş yolculuğum var. Yolculuklar, sonra hem kitaplarımın esin kaynaklarından başlıcası oldu hem de kaderimi belirledi. Hem eğitim hem iş için dünyayı gezdim, o yolculuklar kitaplaştı. Edebiyat da bir içsel yolculuk aslında. Hayal gücü sayesinde yapılan, hayali yolculuklar da edebiyatı besleyen etmenler, unsurlar. Yaşlandıkça verim arttı, 50’yi aşkın kitabım var, toplu öyküler ve gezi yazıları vs. Sayısı önemli değil, okura ulaşması önemli olan. Burada olmaktan, sizlerle buluşmaktan çok mutluyum. Bana bu onuru verdiği için İZKİTAP fuarını düzenleyenlerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gazeteci ve Siyasetçi Altan Öymen ile Gazeteci, Yazar Mine Özbek’in konuk olduğu “Dünden bugüne” adlı söyleşi gerçekleştirildi. Altan Öymen, “Cumhuriyet bizim için, sadece cumhuriyetin ilan edilmesinden ibaret değildir. Türkiye olarak, Türkiye’nin insanları olarak, Cumhuriyet, en değerli varlığımızdır. Atatürk ve silah arkadaşları için 1919 yılında büyük bir kısmı işgal edilmiş ülkede birinci hedef, ülkeyi işgalden kurtarmak için savaşmak, ikinci hedef ise ülkenin eğitim ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşması için verilen savaştır” dedi.

Öymen, bu süreçte verilen eğitim ve çağdaşlaşma istikametinde özellikle harf devriminin önemini vurgulayarak, “Bugün modern dünyada Latin harflerini kullanıyor olmamız, çağdaş medeniyetler seviyesine yükselmemizde Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli devrimdir” diye konuştu.

Mine Özbek de “Bu ülkenin en önemli gücünün gençler olduğunu düşünüyorum, gençler o kadar güçlüler, o kadar aydınlıklar ki Atatürk’ü, Cumhuriyeti ve demokrasiyi öyle iyi biliyorlar ki. Ben çok umut doluyum. 100. yılında Cumhuriyet bu ülkenin gençleri ve kadınları üzerinden aydınlanacak. Onlarla gurur duyuyorum” dedi.

İmza günleri

Fuarda birçok yazar da imza gününde okuyucusuyla buluştu. Ahmet Ümit, Canan Tan, Cenap Güven, Ceyhun İrgil, Ali Ekber Yıldırım, Ozan Bingöl, Ümit Zileli, Bülent Emrah Parlak gibi yazarlar hem okuyucularıyla sohbet etti hem de kitaplarını imzaladı. Ahmet Ümit’in, masal türünde çıkan yeni kitabı Bir Aşk Masalı’nın imza günü için İzmirli kitapseverler uzun kuyruklar oluşturdu. Yaklaşık 5 saat boyunca aralıksız olarak kitaplarını imzalayan Ümit, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımında, “İzmir’de efsanevi bir kalabalık karşıladı beni. Bu bir imza günü değil, gerçek bir edebiyat mitingi. Teşekkürler benim güzel okurlarım…” diyerek imza gününü edebiyat mitingi olarak nitelendirdi.

Fuara ulaşımı kolaylaştırmak için ek seferler

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin fuarizmir’e ulaşımını kolaylaştırmak için İZKİTAP’a özel ulaşım hatları oluşturdu. 92 numaralı Üçyol Metro-Fuar İzmir, 610 numaralı Gaziemir Semt Garajı-Fuar İzmir, 650 numaralı Fahrettin Altay-Fuar İzmir ve 540 numaralı Lozan Meydanı-Fuar İzmir hatları dışında Bornova Metro İstasyonu ile Şirinyer İZBAN aktarmadan her 25 dakikada bir sefer düzenleniyor. Okullardan öğrenciler de servislerle İZKİTAP’a ulaşabilecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. İZKİTAP’a İzmirlilerden yoğun ilgi için yorumda bulun

    İZKİTAP’a İzmirlilerden yoğun ilgi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak İZKİTAP’a İzmirlilerden yoğun ilgi için ilk yorumu yapabilirsin.