Enerji Depolama Sistemi Uygulamalarını Türkiye’ye Taşıyacak

Merus Türkiye Ar-Ge Müdürü Serkan Anbar ve Merus Türkiye Satış Müdürü Elvan Aygün, enerji depolama sistemleri konusunda sektördeki gelişmeleri anlattılar.

Türkiye’nin enerji sektörü genel değerlendirmesini yapan Serkan Anbar; “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yatırımlar yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru yöneldi. Özellikle fabrika çatılarına kurulan güneş enerji santralleri ve sahalara kurulan rüzgar enerji santralleri enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılamaya başladı. Rüzgar ve güneş doğaya bağlı kaynaklar olduğu için şiddeti her zaman aynı oranda verimli olamıyor. Enerji santralleri de bu durumun dengesizliğini karşılayamıyor. Sistem gereksinimleri dengesiz hale geldiği için ilerleyen dönemlerde yatırımlar artacak ve bunların kontrol edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Özellikle elektrikli ve otonom araçlar devreye girdikleri zaman enerjinin kontrolü ve yönetimi büyük önem arz edecektir. Tüm dünyada başlatılan kimyasal batarya teknolojisiyle enerji depolama, sistemdeki dengesiz yükleri kontrol edebilmek için artacaktır. Bu sistemler kullanılmadığı takdirde enerjiyi kontrol edemeyeceğiz. Bu da enerjinin sisteme doğru entegre edilemeyeceği için sistemlerin zarar görmesine neden olacaktır.”dedi.

“ODAKLANDIĞIMIZ ANA KONU ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ”

Merus Power olarak enerji sektörüne sundukları çalışmaları anlatan Elvan Aygün; “Uzun yıllardır Merus Türkiye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve enerji sektöründe birçok faaliyette bulunuyoruz. Gündemimizde olan enerji depolama sistemleri başta olmak üzere kompanzasyon sistemleri, Aktif Harmonik Filtre, SVC, UPQ ürünlerimizle güç elektroniği konularında çözüm sunuyoruz. Merus Türkiye olarak şu anda odaklandığımız ana konu enerji depolama sistemleri. Şirket olarak uzun yıllardır bu konuyla ilgili hem yatırım hem de Ar-Ge anlamında birçok faaliyeti hayata geçirdik. Artık bu çalışmalarımızın meyvesini toplamak istiyoruz. Yakın zaman içerisinde devletimiz enerji depolama sistemleri konusunda birçok adım attı. Bizler de yönetmeliklerin detaylandırılmasını bekliyoruz. Enerji gibi güzel bir sektör içerisinde olmaktan ve bu sektöre hizmet vermekten dolayı oldukça keyifliyiz.”dedi

ŞEBEKEYE ESNEKLİK VE GÜVENİRLİK SAĞLIYOR

Enerji depolama sistemleri konusunda yapılan çalışmaların neticesinde geldiğimiz noktayı değerlendiren Aygün; “Bilindiği üzere sadece Türkiye’de değil tüm dünyada doğal kaynaklarımız tükeniyor. Bu sebepten dolayı yenilenebilir enerji sektörü gün geçtikçe önem kazanıyor, yerini sağlamlaştırıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili şöyle bir durum da yaşanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarında değişken parametrelerden dolayı sistemin ihtiyaçları dengeli ve düzenli yapılamadığından bu sistemlerin entegrasyonunu sağlayacak yardımcı sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Bu yardımcı sistemler neler? Dünyanın birçok şebekesinde yenilenebilir enerji sistemlerinin sisteme entegrasyonunu sağlamak adına enerji depolama sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler şebekeye esneklik ve güvenirlik sağlıyor.” dedi.

Türkiye’de bu konuyla ilgili önemli adımlar atıldığını belirten Aygün; “Yakın zamanda Enerji Piyasası Denetleme Kurulu enerji depolama sistemlerinin yönetmeliğini yayınladı. Bu gelişmeyle birlikte bu alandaki kuralların temeli atıldı. Sektörde de yeni bir beklenti oluştu. Artık enerji depolama sistemleriyle ilgili teknik özellikler açıklanmalı. Çünkü bundan sonra şebekeye maksimum fayda sağlayacak enerji depolama sistemleri için sistemin şartlarını hazırlamak gerekiyor. Bu sistemin şartları hazırlandığında artık enerji depolama sistemleri günlük yaşantımıza girmiş olacak.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Enerji Depolama Sistemi Uygulamalarını Türkiye’ye Taşıyacak için yorumda bulun

    Enerji Depolama Sistemi Uygulamalarını Türkiye’ye Taşıyacak için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Enerji Depolama Sistemi Uygulamalarını Türkiye’ye Taşıyacak için ilk yorumu yapabilirsin.