Doğuş Grubu, başarılı kurum içi girişimcileriyle hedeflerini yükseltti.

Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin büyümesine katkı sağlayan Doğuş Grubu, başarılı kurum içi girişimcileriyle hedeflerini yükseltti. Grup çatısı altında 2016 yılında kurulan InvenDO Kurum İçi Girişimcilik Programı kapsamında, çalışanlar tarafından gönderilen 400’den fazla proje arasından seçilen Stokartı, şirketlerin fazla stok ve varlıklarını yurtdışındaki alıcılarla buluşturan pazar yeri platformu konumuna ulaştı.

Kurum içi girişimcilik kültürünü geliştirmek adına Doğuş Grubu çatısı altındaki faaliyetlerine Doğuş Teknoloji liderliğinde 2016 yılında başlayan InvenDO Kurum İçi Girişimcilik Programı, çalışanlara projelerini hayata geçirme fırsatı sunuyor. Hayata geçirilen projelerle Türkiye girişimcilik ekosisteminin büyümesine katkı sağlamayı amaçlayan Doğuş Grubu’nun gerçekleştirdiği çalışmaların ilk meyvesi Stokartı oldu.

400 başvuru arasından öne çıkarak 2019 yılında yatırım almaya hak kazanan Stokartı, inşaat, madencilik, endüstri gibi dijitalleşmenin düşük olduğu sektörlerde dijitalleşmeyi sağlayarak, firmaların envanterlerindeki fazla stok ve varlıkların satışını gerçekleştiren bir girişimdir.

Doğuş Teknoloji CEO’su Semih İncedayı:“Amacımız grup içerisindeki girişimci ruhlu çalışanlarımıza kendi şirketlerini kurma imkanı sağlamak”

Yaratıcı fikirleri desteklemek ve çalışanların girişimcilik kasını geliştirmek amacıyla 2016 yılında kurulan InvenDO bünyesinde hem grup çalışanlarının girişimcilik projelerinin değerlendirilmesi hem de fayda sağlayabilecek grup dışı yeni girişimlerle Doğuş Grubu şirketlerinin stratejik işbirliği projeleri üretmesini hedeflediklerini söyleyen Doğuş Teknoloji CEO’su Semih İncedayı, “Bu program kapsamında çalışanlarımızın yeni fikirler üretmesine katkı sağlaması için ‘Fikir Üretim Kampları’ düzenliyoruz. Çalışanlarımız yeni girişim fikirlerini, Doğuş Teknoloji tarafından geliştirilmiş olan İnovasyon Platformu aracılığıyla iletiyor. Çalışanlarımızdan her dönem yaklaşık 100-150 arası fikir başvurusu alıyoruz. Ön elemeyi geçen proje fikir sahiplerine ise hızlandırma programımız kapsamında yalın girişim eğitimleri ve mentorluk destekleri veriyoruz. Hızlandırma programını başarıyla tamamlayan çalışanlarımız yatırımcı komitesine yatırım sunumları gerçekleştiriyor. Finale kalan projeler ise yaklaşık 3 ay süren bir kuluçka dönemine geçiyor. Bu dönem için her bir projeye 75.000 TL tutarında bir pilot bütçe sağlıyoruz. Kuluçka dönemi sonrasında tekrar yapılan yatırımcı sunumları neticesinde uzun vadeli fonlanacak proje seçimleri gerçekleştiriyoruz. Seçilen proje fikir sahiplerimiz mevcut çalıştıkları Doğuş Grubu şirketinden ayrılarak Doğuş Yeni Girişimler bordrosunda verilen fon ile sadece projelerinin üzerinde 1 yıl süre ile çalışma hakkı kazanıyor. 1 yılın sonunda belirlenen performans hedeflerine ulaşan projelere ise şirket kurma imkânı tanınıyor. Dolayısıyla bu program sayesinde girişimci çalışanlarımıza kendi şirketlerini kurma fırsatı tanıyoruz.” dedi.

Şimdiye kadar gerçekleştirilen 4 dönemde InvenDO’ya grup içerisinden toplam 400’den fazla proje fikir başvurusu aldıklarını ve 50 projenin eğitim aşamasına geçmeye hak kazandığına dikkat çeken Semih İncedayı, “Bu da yaklaşık olarak 100 çalışanımızın yalın girişimcilik eğitimlerini aldığını gösteriyor. 24 proje fikri yatırım komitesi sunumları gerçekleştirmiş olup bunların arasından seçilen 11 proje de pilot bütçe almaya hak kazanarak kuluçka dönemine girdi. Kuluçka dönemlerini tamamlayan 2 proje de yaptığı yatırımcı sunumları neticesinde uzun dönemli fonlanmaya hak kazandı. İlk dönem projelerimizden biri olan Stokartı geçtiğimiz yıl performans hedeflerine ulaşarak Şubat 2021 itibarıyla kurum içi girişimcinin 80, Doğuş Yeni Girişimler’in ise 20 pay sahibi olduğu ayrı bir şirket olarak yoluna devam ediyor. Amacımız bu şirketlerin sayılarını arttırarak grup içerisindeki girişimci ruhlu daha fazla çalışanımıza kendi şirketlerini kurma imkanı sağlamak” dedi.

Stokartı Kurucusu Ömer Gökçek: “ Stokartı ile 19 ülkeye ihracat gerçekleştirdik”

Stokartı’nın Doğuş Grubu çatısı altındaki InvenDO Kurum İçi Girişimcilik Programı kapsamında 400’den fazla proje arasından seçildiğini ve 2019 başında Doğuş Grubu tarafından uzun vadeli yatırım almaya hak kazandığını belirten Stokartı Kurucusu Ömer Gökçek, “Şirketlerin depolarında uzun süre kalan stok ve varlıklar için ‘global Pazar’ yaratmak amacıyla kurduğumuz dijital platform Stokartı ile hem şirketlerin kaynak israfına engel olmayı hem de alıcıların tedarik sıkıntısı yaşadığı ürünlerle firmaları buluşturmayı amaçlıyoruz. 100 ülkeden 800 üyesi bulunan Stokartı ile şirketlerin ancak hurdaya ayırarak satabildiği ve hala kullanılabilir durumdaki atıl yedek parçalarla ürünlerin, farklı sektör ve ülkelerde el değiştirmesine aracılık ediyoruz. Listelenen 35 bin stok kalem parçayla Amerika, Finlandiya, Polonya, Belçika, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Afganistan, Zambiya, Kenya, Libya ve Tanzanya gibi 19 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Şimdi hedefimizde 17 milyar olar büyüklüğündeki Ortadoğu yedek parça pazarını dijitalleştirerek yüzde 3’lük bir pazar payı elde etmek var. Ayrıca çalışmalarımız doğrultusunda Avrupa Birliği’nin 2020 hedefleri arasında yer alan döngüsel ekonomiye de katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 2021 yılı itibariyle şirketleştik ve artık yolumuza Stokartı A.Ş. olarak devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Doğuş Grubu, başarılı kurum içi girişimcileriyle hedeflerini yükseltti. için yorumda bulun

    Doğuş Grubu, başarılı kurum içi girişimcileriyle hedeflerini yükseltti. için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Doğuş Grubu, başarılı kurum içi girişimcileriyle hedeflerini yükseltti. için ilk yorumu yapabilirsin.