Dijitalleşen Sağlık Sisteminde Yerli Girişimlerin Gücü

Pandemi etkisiyle ivmesi artan ve her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı sağlık teknolojileri alanında, geçtiğimiz yıl, dünya çapında 150’nin üzerinde start-up, 20 milyar doların üzerinde yatırım aldı. Bu listedeki 12 tane start-up’ın ise unicorn olduğu, yani 1 milyar doların üzerinde değere ulaştıkları görülüyor.

Bu start-up’ların geliştirdiği teknolojiler arasında, öne çıkan çözümler arasında ise uzaktan bakım ve ilaç hizmetleri, teknolojik destekli sağlık sigortaları, robotik cerrahi sistemlerinin geliştirilmesi, klinik yapay zeka uygulamaları, tarama ve teşhis alanında yapay zeka kullanımı gibi yenilikler yer alıyor.

Fütüristtik Sağlık Trendleri

Uzmanlar dijital sağlık alanında güç kazanacak 3 trendin bulut altyapısı, hasta portalları ve tele sağlık uygulamaları olacağının altını çiziyor. Türkiye’de sağlık teknolojisi alanında ise dikkat çeken girişimler arasında, yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech yer alıyor.

Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, geliştirdikleri teknolojilerin sağlık alanında kullanımına dikkat çekiyor. Erkul, “Sağlık alanında dijitalleşme ve yeni teknolojiler oluşturma süreci halihazırda çok hızlı bir gelişme içerisindeyken, pandeminin de etkisiyle gerçekten önemli atılımların ortaya çıktığını görüyoruz. Biz de Cerebrum Tech olarak dijitalleşen sağlık sektörünün önemli oyuncalarından biri olmayı hedeflediğimiz bu süreçte, özellikle yapay zeka teknolojilerinin medikal görüntüleme sistemlerine entegrasyonu, sağlık verilerinin anonimleştirilmesi ve işlenmesi bu sayede sağlık alanında oluşan büyük verinin ar-ge çalışmalarında kullanılması, AR/VR simülasyon sistemleriyle tıp eğitimde teknoloji kullanımı, veri analizi ve karar destek platformumuzla da sağlık politikalarının yönetilmesi ve planlanması aşamasında sağlık kurumlarına dijital dönüşüm çözümleri sunuyoruz.” dedi.

Sağlık Alanında Yerli Teknolojiler

Ürettikleri teknolojileri hem Türkiye’nin sağlık teknolojisi alanında öz kaynağı olarak değerlendirdiklerini hem de katma değerli teknoloji ihracatı alanında önemli ürünler olduğunun altını çizen Erkul, “Sağlık alanında nitelikli çözümler üretmek ve verileri değerlendirebilmek oldukça önemli. Çünkü sağlık sektöründe kullanılan veriler yapısı itibariyle mahremiyet içeren yapıya sahip olabiliyor. Bu sebeple verilerin anonimleştirilmesi öncelikli alanımız oldu. Günümüzde sağlık sektöründe daha hızlı karar alınması için görüntüleme sistemlerinde yapay zeka kullanımı da dikkat çeken gelişmelerden, biz de bu alanda teknoloji geliştirme üzerine yatırımlar yapıyoruz. Dijitalleşen hasta takibi, ilaç kullanımı, sağlık verilerinin anonimleştirilmesi ve kullanılması alanlarında Güven Future ile güçlü bir ortaklık kurduk. Bunun dışında AR/VR teknolojileri de tıp eğitimi başta olmak üzere pek çok uygulama gerektiren eğitimde kullanılarak dikkat çeken bir teknoloji haline geldi. ODTÜ İnovasyon Merkezi içerisinde AR/VR teknolojilerini geliştirmek için iştiraklerimizden GFDS ile bu alanda teknoloji geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Dijitalleşen Sağlık Sisteminde Yerli Girişimlerin Gücü için yorumda bulun

    Dijitalleşen Sağlık Sisteminde Yerli Girişimlerin Gücü için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Dijitalleşen Sağlık Sisteminde Yerli Girişimlerin Gücü için ilk yorumu yapabilirsin.