Çorumlu sanayicilere savunma sanayisinde yeni yol haritası çizildi

Savunma sanayi, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde milli sistemler geliştirmek hedefiyle kurulan SAHA İstanbul’un Çorum Sanayi ve Ticaret Odası iş birliğiyle gerçekleştirdiği Çorum Savunma Sanayi Buluşması’nda sektör adına önemli adımlar atıldı.

Savunma sanayi, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde milli sistemler geliştirmek hedefiyle kurulan SAHA İstanbul’un Çorum Sanayi ve Ticaret Odası iş birliğiyle gerçekleştirdiği Çorum Savunma Sanayi Buluşması’nda sektör adına önemli adımlar atıldı. SAHA İstanbul’un, kamu, sektör ve Çorumlu sanayicileri bir araya getirdiği buluşmada, savunma sanayisinde yeni hedefler belirlendi.

Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul’un yerli ve milli teknolojilerin ülke genelinde üretilmesi adına gerçekleştirdiği Çorum Savunma Sanayi Buluşması, sektör adına önemli gelişmelere ev sahipliği yaptı. Millî Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede gibi isimlerin katıldığı, Çorum Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaran Hıncal’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğe Çorumlu sanayiciler yoğun katılım gösterdi.

Çorum’dan dört firma savunma sanayisinde üretime başladı

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çorum Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaran Hıncal; “Çorum Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaklaşık on yıldır savunma sanayisine katkılarımızı sunmak için oldukça büyük çaba sarf ediyoruz. İstanbul ve Ankara sanayi yolunda sıkışmış durumda olduğundan artık Anadolu’da üretime başlıyoruz. Bu alt yapı ve sanayi kültürü Çorum’da var. Çorum şu anda sadece savunmada değil özellikle makine sanayisinde de önemli rol oynuyor. Bugün 200 firma ürünlerini 160 ülkeye ihraç ediyor. Umarım bugünün sonunda Çorum ve savunma sanayimiz adına hayırlı sonuçlarla biter” diye konuştu.

Türkiye’nin savunma sanayisinin yerlilik oranı bugün yüzde 70 seviyelerine ulaştı

Konuşmasında Türkiye savunma sanayisinin gelişimi hakkında bilgiler veren Millî Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, “SAHA İstanbul öncülüğünde savunma sanayisiyle iş yapan arkadaşlarımla bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Çorum teknolojisiyle sanayisi ve 1 milyar doları aşan ihracatıyla önemli bir noktaya geldi. Bundan sonra, savunma sanayisinde en doğru isimlerle neler yapabiliriz konuşacağız. Biz savunma sanayisini ileri taşımak için her konudaiş birliğine hazırız. Türkiye’nin savunma sanayisinin yerlilik oranı bugün yüzde 70 seviyelerine ulaştı. Bugün kritik teknolojileri yerlileştirerek yüzde 90’lara nasıl çıkaracağız, Çorum’daki küçük sanayicilerimizi nasıl orta ve büyük sanayiciye dönüştürürüz onu konuşmamız gerekiyor. Çorum bugün beli bir noktaya geldi. Bundan sonra neler yapabiliriz onları ele alacağız” dedi.

“Çorumlu sanayiciler Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem vermeli”

Konuşmasına protokole teşekkür ederek başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede; “Bugün SAHA İstanbul öncülüğünce Anadolu’da düzenlemekte olduğumuz bir sanayi buluşmasıyla bir araya geldik. Bugün burada Çorumlu firmalara savunma sanayisinde yön vermeyi, Çorum’da katma değerli ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Ülkemizin savunma sanayisinde yerlilik ve millilik oranını artırmak istiyoruz. Çorum lokasyon açısından havalimanlarına, limanlara ve birçok noktaya oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Çorum, Sungurlu ve Osmancık organize sanayi bölgelerimiz yatırma hazır bir şekilde bekliyor. Çorum bölgesel teşvik kapsamında dördüncü sırada yer alıyor. Bu konumu etkili bir şekilde kullanarak savunma sanayisinde nitelikli işler yapıp Türkiye savunma sanayisinin konumunu da daha yukarılara taşımalıyız. Bugün birçok Avrupa ülkesi Türkiye’de üretim yapmak gibi hedefleri bulunuyor. Bizim de aynı şekilde dünyaya açılmamız gerekiyor. Bu doğrultuda da Çorum’da sanayicilerimizden istediğimiz; Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem vermeleri, organize sanayi bölgelerinde daha fazla çalışma yapmaları, teknoloji odaklı sanayi hamlesini yakından takip etmeleri yönünde. Yine savunma sanayi iş birliklerine önem vermelerini ve insan kaynaklarına daha fazla destek vermelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmaları sonrası Çorum Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaran Hıncal ve Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel; Millî Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’ye plaketlerini takdim etti.

Buluşma, savunma sanayisinde yerlilik ve millilik oranını yukarı taşıyacak

Buluşma hakkında değerlendirmelerde bulunan SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “SAHA İstanbul olarak hayata geçirdiğimiz tüm etkinliklerimizle Türkiye’nin savunma sanayisini bir adım daha ileri taşıyoruz. Çorumlu sanayicileri savunma sanayisinin önemli birer oyuncusuna dönüştürmek adına gerçekleştirdiğimiz ilk etkinliğimizle de bu hedefte önemli bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Bu buluşmanın meyvelerini kısa süre içerisinde hem Çorumlu sanayicilerimiz hem savunma sanayimiz hem de ülkemiz toplayacak. Bu buluşma savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki yerlilik ve millilik oranımızı daha da yukarılara taşıyacak. Kümelenme olarak Çorum’un yanı sıra Anadolulu üreticinin de savunma sanayisine katkılarını artırmak için çalışmalarımızı her geçen gün artırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.

Sektörün lider firma yöneticileri panellerde konuşacak

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panellerde; Savunma Sanayi Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Zekeriya Coştu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Vekili Serkan Çelik, Makina Kimya Endüstrisi Genel Müdürü Yasin Akdere, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürü İmdat Ersoy, ASELSAN Tedarik Zinciri Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nuh Yılmaz, Roketsan Tedarik’ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akın Toros, TÜBİTAK SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumuş konuşmacı olarak katıldı. Panel katılımcılarına ve protokole plaket takdiminin de yapıldığı etkinlik sonrası savunma sanayisinde faaliyet gösteren üç fabrikaya ziyaret düzenlendi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Çorumlu sanayicilere savunma sanayisinde yeni yol haritası çizildi için yorumda bulun

    Çorumlu sanayicilere savunma sanayisinde yeni yol haritası çizildi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Çorumlu sanayicilere savunma sanayisinde yeni yol haritası çizildi için ilk yorumu yapabilirsin.