CHP’li Binzet, mağdur olan esnaf sayısını açıkladı

Desteksizkısıtlama kararları alınırken; tedbir alınmaması nedeniyle çok sayıda esnaf ve yanlarında çalışan emekçiler ile ailelerinin mağdur olduğuna işaret eden Başkan Binzet, şu bilgileri paylaştı:

“Nisan ayı itibarıyla kentimizde il ve ilçelerde doğrudan etkilenen esnafımız şöyle; çay ocakları, kıraathaneler kafeler 449, kantincilik 107, oyun salonu, internet kafe işletmeciliği 99, spor tesisi işletmeciliği 14, eğlence yeri işletmeciliği 5, lokantacılık 504, pastanecilik tatlıcılık 128, pazar yeri satıcılığı 600, erkek berberliği 332, kadın kuaförlüğü 154, güzellik salonu işletmeciliği 54, düğün salonu işletmeciliği 14, servis aracı işletmeciliği 221, karayolu ve yük taşımacılığı 830, minibüsçülük bin 862. Toplam 5 bin 373 esnafımız mağdur oldu.

Bu işyerleri, tamamen kapalı veya sınırlı hizmet verdi. Bu grupta her işyerinde dört kişinin çalıştığı düşünülürse yaklaşık 22 bin kişi, yalnız bu sektörde aileler dâhil 110 bin kişinin olumsuz etkilendiği görülmektedir.
Nisan ayı itibarıyla il genelindeki küçük sanayi sitelerinde 300 işyeri kapalı, 9 bin esnaf ve sanatkâr kısıtlı çalışma saatleri ile faaliyet göstermektedir. İşyerini kapatanlar arasında Küçük Sanayi Sitesi, Marangozlar ve Mobilyacılar Sitesi başta gelmektedir. İşyerlerinin kapalı veya sınırlı çalışmasına karşın, dükkân kiraları, ödenmesi gereken çek, senet, kredi borçları; elektrik, doğalgaz, telefon giderleri de sorun oluşturmaktadır.

ESNAFIMIZ YALNIZ BIRAKILDI
Bu ödemeler yanında günlük zorunlu harcamalar yeni ve daha fazla borçlanmalara yol açmaktadır. Banka, maliye veya SGK borcu olan esnafın kredi alması da neredeyse olanaksız hale getirilmiştir.
Salgın süresince tüm esnaflarımız gibi şehir içi ve ilçeler arasında yolcu nakli yapan dolmuşçular ve onların bağlı olduğu kooperatifler çok büyük sıkıntı yaşamaktadır.

Gerek içinde bulunduğumuz salgındaki seyahat kısıtlamaları gerekse yine salgına bağlı olarak kapasitesinden az yolcu alma zorunluluğu mazotu fiyatlarının yüksek oluşu, yüksek işletme maliyetlerinin altında esnafımız ezilmektedir.

Şehir içi insan taşıması yapan; Kolej Halk Otobüsü, Ziyaret Minibüs, Karapınar Minibüs, Hastane Minibüs, Esentepe Minibüs, Karaali Minibüs kooperatiflerimizin yanın da ilçelerimizden insan taşımacılığı yapan kooperatiflerimiz tüm esnafımız gibi yalnız bırakılmıştır. Burada işletmeciler hariç 1862 araç bulunmaktadır.

CHP’Lİ BELEDİYELER DESTEK VERDİ

Bu 3 bine yakın şoför esnafı ve yan kollarla birlikte 4-5 bin kişi demektir. CHP’li belediyelerde buna çözüm olarak dolmuşçu esnafına akaryakıt yardımında bulunarak bir nebze yükü hafifletmek için yardımcı olmuştur.
Adıyaman’ın tüm insan yükünü taşıyan dolmuşçu esnafımıza Adıyaman belediyesi bir an önce buna paralel yardımda bulunması ve ekonomik yaraların sarılması acil olarak yapılması gerekmektedir.

Sosyal belediyeciliğin gereği olarak tüm esnaflarımıza ve dolmuşçu esnafımıza gerekli yardımı yapmasını bekliyor, konunun takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. CHP’li Binzet, mağdur olan esnaf sayısını açıkladı için yorumda bulun

    CHP’li Binzet, mağdur olan esnaf sayısını açıkladı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak CHP’li Binzet, mağdur olan esnaf sayısını açıkladı için ilk yorumu yapabilirsin.