Bu can bu bedende durdukça yanınızda olacağım

Başkan Soyer depremin ikinci yılındaki anma töreninde konuştu:

30 Ekim depreminde hayatını kaybeden 117 kişi İzmir’de törenle anıldı. Depremin ikinci yılında en çok hasar alan ilçelerden Bayraklı’daki anma töreninde duygu dolu anlar yaşandı. Kayıp yakınlarına ve depremzedelere seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Bu can bedende durdukça yanınızda olmaya devam edeceğim” dedi.

İzmir, 30 Ekim depreminin ikinci yıldönümünde kayıplarını andı. Depremde yaşamını yitiren 117 kişi için depremden en çok etkilenen Bayraklı’da anma töreni düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen törene Başkan Tunç Soyer’in yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Devrim Barış Çelik, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Atila Sertel, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, depremzede aileler, siyasi parti, dernek ve odaların temsilcileri katıldı.

Anma programı depremde hayatını kaybeden 117 can için Kur’an-ı Kerim okunması ve ölenler için dua edilmesiyle başladı. Daha sonra Bayraklı Hasan Ali Yücel Parkı’ndaki Deprem Anıtı’na karanfil bırakıldı. Başkan Soyer burada kayıp yakınlarıyla bir araya gelerek, hepsiyle teker teker ilgilendi. Anma programı çerçevesinde 30 Ekim Deprem Anıtı alanında, hayatını kaybedenler için lokma da döküldü.

“Bilimsel çalışmalar yürütüyoruz”
Başkan Tunç Soyer, hayatını kaybedenlerin acısını hala yaşadıklarını belirterek, “Bu şehri dirençli hale getirmek için bilimsel çalışmalar yürütüyoruz. 33 bin 100 binanın deprem karnesini çıkardık, 60 bin civarında binanın deprem karnesini çıkarmak üzere çalışmaya devam ediyoruz. Çok değerli hocalarım Türkiye tarihindeki en büyük jeolojik çalışmayı yürütüyor. İzmir’in yeraltının fotoğrafını çekiyorlar. Biz depremden önce deprem dairesini kurmuş bir belediyeyiz. Umarım Türkiye’nin her yerinde yaşayan vatandaşlarımız, yerel yöneticilerimiz bu hassasiyeti gösterirler. Deprem olmasını beklemeden tedbir almak için çare üretirler” dedi.

“Dayanışma ve umudun korunması gerekiyor”
Başkan Soyer depremin ardından oluşturulan dayanışmaya değinerek, “Dayanışma umudu büyüten bir şey. O gün de gördük. Türkiye’nin hiçbir yerinde İzmir’deki dayanışma örneği görülmemiştir. Depremden 30 gün sonra çadırda yaşayan hiçbir vatandaşımız kalmamıştı. 30 günden sonra herkesin başını sokacağı bir yer bulabilmiştik. Uzundere’de 224 konutu 1 ay içinde dayalı döşeli hale getirdik. Hilton’un 380 odasını açtık. Bir Kira Bir Yuva Kampanyası’yla belki Türkiye’nin en büyük kampanyalarından birini yaptık. Bütün bunları övünmek için anlatmıyorum. Bunlar mümkün. Dayanışmayla çare üretmek mümkün. Bu coğrafyada beraber yaşıyoruz. O nedenle birbirimize kol kanat germek zorundayız. Bizi ayıran sebeplerden çok daha fazla birleştiren sebep var. Bunu aklımızdan çıkarmamalıyız ” diye konuştu.

“Krediyi onaylamadılar, vatandaşlarımızı mağdur bıraktılar”
Türkiye’ye örnek bir model olan Halk Konut projesiyle ilgili de konuşan Başkan Soyer, “Vatandaşlarımızı kendi evlerinin müteahhidi haline getiriyoruz. Nasıl? Kamu gücünü kullanarak. Belediyelerin imkanlarını kullanarak, müteahhit karını ortadan kaldırarak. Büyükşehir Belediyesi’nin tam kapasitesiyle vatandaşlarımızın en uygun koşullarda kendi evlerini yapmasına imkan yaratıyoruz. Bir küçük sitemi iletmek mecburiyetindeyim. Dünya Bankası’ndan 4 aylık bir çalışma sonucunda 344 milyon dolarlık, 5 yıl ödemesiz, 25 yıl vadeli bir krediyi çıkarmıştık. 6 bin orta hasarlı ve az hasarlı binanın inşaatında kullanılmak üzere. Ne yazık ki o krediyi kullandırtmadılar ve onaylamadılar. Vatandaşlarımızı mağdur bıraktılar. Buradan da bu sitemimi tekrar söylemek istiyorum. Şikayet etmek için konuşmuyorum. Şikayet etmek bizim işimiz değil. Biz mevcut koşullarda daha fazlasını nasıl yaparız, bunun derdindeyiz” ifadelerini kullandı.

Depremzedelere de seslenen Başkan Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “Her daim, sonuna kadar bu can bu bedende durdukça sizin yanınızda durmaya devam edeceğim. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Sonuna kadar elimden ne geliyorsa yapacağım.”

“Soyer’e şükranlarımızı sunuyoruz”
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da zorlu bir süreci hep birlikte atlattıklarını vurgulayarak “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer iki yıldır hiçbir an bizleri yalnız bırakmadı. Türkiye’ye örnek olacak emsal artışları, Halk Konut projesi, zemin etüdü ve yapı envanteri çalışmalarıyla yaptıkları ortada. Biz Bayraklı halkı olarak size şükranlarımızı sunuyoruz. Sağ olun var olun” dedi.

“Hep önümüzü açtı”
İZDEDA Başkanı Haydar Özkan da Başkan Tunç Soyer’e teşekkür ederek “Önümüzü açtı, hep yanımızda oldu. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki herkese yalvarıyorum, ne olursunuz çocuklarınızı güvenilir konutlarda oturmak için elinizden gelen gayretini gösterin diye…” ifadelerini kullandı.

Anma programı kapsamında konunun uzmanları ve ilgili meslek odalarının temsilcileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kenti dirençli hale getirmek için yaptığı çalışmaların önemi hakkında konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Bu can bu bedende durdukça yanınızda olacağım için yorumda bulun

    Bu can bu bedende durdukça yanınızda olacağım için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Bu can bu bedende durdukça yanınızda olacağım için ilk yorumu yapabilirsin.