“AKUT’tan, yeni bir AB başarısı”

AKUT’un ev sahipliği yaptığı, Fransa, Avusturya, İspanya, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’den toplam 1.715 kişinin görev aldığı, Türkiye’de ilk kez düzenlenen “AB-ModEx Saha Tatbikatı” sona erdi. AKUT tatbikata, 13 ekibinden 100 gönüllüsü ile katıldı. Tatbikatın bu güne kadarki en büyük ModEx Tatbikatı olduğu belirtildi. Tatbikata katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı’dan, tatbikat ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

BM bünyesindeki INSARAG kapsamında akredite edilmiş ilk Türk kuruluşu olmanın yanı sıra; AB Komisyonu Avrupa Sivil Koruma Mekanizması kapsamındaki Avrupa Sivil Koruma Havuzu’na (ECPP-European Civil Protection Pool) giren ilk Türk arama-kurtarma ekibi olma ve “AB-ModEx” tatbikatlarını düzenleyen konsorsiyumun ortağı olma başarıları göstermiş olan AKUT, bir uluslararası başarıya daha imza attı.

Hem Türkiye için bir ilk hem de bugüne kadar düzenlenen en büyük tatbikat

AKUT, Tekirdağ’da düzenlenen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı ve ModEx kapsamında gerçekleşen bugüne kadarki en büyük tatbikat olan “AB-ModEx Saha Tatbikatı 2021″e, AFAD ile birlikte ev sahipliği yaptı. AKUT’la birlikte ilk defa, tamamen gönüllülerden oluşan bir STK’nın konsorsiyum ortağı olduğu ModEx’te şimdi de; yine AKUT sayesinde, bir ortağın kendi ülkesinde düzenlediği en büyük ModEx tatbikatının gerçekleştiği ifade edildi. Ayrıca bu tatbikatın ülkemizde ilk kez düzenlendiği de belirtildi.

AKUT tatbikata, Bursa, Denizli, Manisa, Kuşadası, Yarımada, İzmir, Marmaris, Ankara, Afyon, İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve Tekirdağ olmak üzere toplam 13 ekibi ve 100 gönüllüsü ile operasyonel olarak katılmanın yanı sıra; deneyimli gönüllüleri ile hem saha yönetiminde hem tatbikat yönetiminde görev alma başarısı da gösterdi.

7 ülkeden1.715 kişi görev aldı.

Sadece kentsel arama kurtarma (USAR) ekiplerinin değil, medikal kurtarma (EMT) ekiplerinin de katıldığı tatbikata, Fransa, Avusturya, İspanya, İtalya, Bulgaristan USAR ekiplerinin yanı sıra; AFAD’ın Bursa ve İzmir USAR ekipleri katıldı. Tatbikatta ayrıca, drone ekibiyle Fransa; medikal kurtarma ekibiyle İspanya ve Türkiye (UMKE); teknik destek ekibiyle ise İtalya yer aldı. Tatbikatta 7 ülkeden toplam 1.715 kişi görev aldı.

AKUT Başkanı Recep Şalcı: “Bu başarı, çeyrek asırlık bir geleneğin başarısıdır.”

AKUT olarak, BM ve AB Komisyonu nezdinde gösterdikleri başarılarınçeyrek asırlık geleneklerinin ürünü olduğunu belirten AKUT Başkanı Recep Şalcı; “Bugün, bugüne kadarki en büyük tatbikatın Türkiye’de gerçekleştirilmesiyle, bu çabamızın en önemli meyvelerinden birisini almaktan haklı bir gurur duyuyoruz. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun da katıldığı AB ModEx tatbikatına AFAD ile birlikte 4 gün boyunca ev sahipliği yaptık. Bakanımıza tatbikatla ilgili ayrıntılı bilgiler verdik. BM ve AB tarafından akredite edilmiş Türkiye’deki ilk kuruluş olarak yurt dışı afetlerde de ülkemizi başarıyla temsil etmek, uluslararası bir tatbikatın yönetiminde görev almak, bunların hepsi çok önemli başarı duraklarıdır. Tüm başarılarımızın olduğu gibi, bu başarının mimarı da değerli gönüllülerimizdir.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. “AKUT’tan, yeni bir AB başarısı” için yorumda bulun

    “AKUT’tan, yeni bir AB başarısı” için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak “AKUT’tan, yeni bir AB başarısı” için ilk yorumu yapabilirsin.