7. Milas Zeytin Hasat Şenliği Coşkuyla Geçti

Milas Kaymakamlığı himayesinde “Tadında Milas Var” sloganıyla geleneksel olarak her yıl düzenlenen 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği, bugün Baltalı Kapı’da başladı. Muğla Valisi Orhan Tavlı, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ve Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer’in açılış konuşmalarını yaptığı 7.Milas Zeytin Hasat Şenliği’nde standların gezilmesinin ardından büyük bir serüveninin başlangıcı olan hasat zamanına geçildi. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu söyleşisi, Sınır Tanımayan Şefler ve Süreyya Üzmez’in kaliteli zeytinyağı tanıma atölye çalışmasının ardından ünlü sunucu Mesut Yar’ın sunumu ile ilk günün programı sona erdi.

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle düzenlenemeyen 7.Milas Zeytin Hasat Şenliği, geniş pandemi önlemleriyle bugün Baltalı Kapı’da başladı. 7.Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne Muğla Valisi Orhan Tavlı, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ve Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer katıldı. Standların gezilmesi ile başlayan hasat zamanının ardından Prof. Dr. Osman Müftüoğlu söyleşisi, Sınır Tanımayan Şefler ve Süreyya Üzmez’in kaliteli zeytinyağı tanıma atölye çalışması ve ünlü sunucu Mesut Yar’ın sunumuyla ilk günün program tamamlandı.

Milas Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği tarafından verilen Uluslararası Coğrafi İşarete sahip ilk ve tek Türk zeytinyağı olduğunu belirten Muğla Valisi Orhan Tavlı, “Tarihin her döneminde pek çok medeniyet tarafından, şifa kaynağı olarak görülen, umudun, bolluğun, mutluluğun sembolü olan zeytin, binlerce çiftçimizin ana geçim kaynağıdır” dedi.

Açılışta konuşma yapan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “Zeytin, Anadolu ve Ege gelenekleri içinde neredeyse tüm lezzet ve yerleşik üretimle zenginleşmiş bu eşsiz coğrafyanın en kadim bilgesidir.Ekonomik gücünün yanı sıra toprağının bereketini, sürdürülebilir kültür evrimini ve en önemlisi ismiyle anılan tadının izlerini gövdesinde yazgı gibi yarına taşıyan Zeytin’in, topraktan sofraya yolculuğunun her aşaması teslim edersiniz ki işlikleri olduğu kadar kitaplıkları da doldurabilir tek başına.Hayatımın önemli bir bölümünü geçirdiğim bu ata coğrafyasında şimdilerde işimin de gereği olarak iç içe olduğum toprak, tarım ve orman üçlemesinde bir üründen ziyade bir ödül gibi gördüğüm Zeytin’in, ortak lezzet tarihimizdeki hikâyesini unutulmaz kılacak birkaç gün yaşamamızı temenni ediyorum. Gelecekte de soframızda meyvesinden yağına kadar tüm zenginliğiyle yer alacağına inandığım zeytinin en güzel koktuğu Milas’ımıza, hasadımıza, şenliğimize hoş geldiniz” dedi.

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, “Zeytinin ve zeytinyağının öncü başkentlerinden Milas’ta zeytin sadece adının özelliklerini taşımıyor. Aynı zamanda inancın, emeğin, ekmeğin, iklimin, suyun, geçmişin ve geleceğin de bilgeliğine rotasını veriyor. İlk ekimden ilk sıkıma; yani hasat tarihinin tüm evreleri boyunca insanla, kadim kültürlerin inançlarıyla, mutlulukla ve sabırla aynı özü paylaşan zeytin, bugün soframızda ister meyve, isterse yağ olarak konduğu andan itibaren bizi binlerce yılın zaman tüneline sokuyor, her aşamasında başka bir lezzetini keşfettiğimiz bu eski dostumuz geleceğimizin, ortak kültür ve biricik ülkemizin de içinde olduğu bir orman gibi bizden sonraki kuşaklara da “ata lezzetinin” rehberi olmaya devam edecek. Bu duygu ve inançla bugün yedincisini gerçekleştirdiğimiz Hasat Şenliğimizi varlığınızla onurlandırdığınız için tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği Coşkuyla Geçti için yorumda bulun

    7. Milas Zeytin Hasat Şenliği Coşkuyla Geçti için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği Coşkuyla Geçti için ilk yorumu yapabilirsin.